Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ!

Θετική Ανατροφοδότηση!
Ένας σημαντικός  τρόπος να αποκτήσει  το παιδί εμπιστοσύνη στον εαυτό του είναι όταν επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα θετικά πράγματα που κάνει και λιγότερο στα αρνητικά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια του παιδιού και όσα πετυχαίνει όσο μικρά και αν είναι. Το παιδί μέσα από την αναγνώριση της αξίας του από τους γονείς και τους δασκάλους του, ανθρώπους των οποίων τη γνώμη εκτιμά ιδιαίτερα, χτίζει την αυτοεκτίμησή του  και μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του. Αυτή η αναγνώριση επίσης αποτελεί μια ανταμοιβή, μια θετική ενίσχυση  που λειτουργεί σαν κίνητρο  για να συνεχίσει τις προσπάθειές  του.

Δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο το να βλέπουμε και να επαινούμε όσα θετικά κάνει το παιδί. Συνήθως γονείς και δάσκαλοι έχουν την τάση να παραβλέπουν  αυτά που καταφέρνει τι παιδί ή να μην τα θεωρούν τόσο σημαντικά με στόχο να βοηθήσουν το παιδί να «βελτιωθεί». Αυτό πολλές φορές οδηγεί το παιδί στην απαγοήτευση, στο φόβο της αποτυχίας ή σε αντιπάθεια για την ξένη γλώσσα.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να επισημαίνουμε τους τομείς στους οποίους δεν πήγε καλά. Είναι απαραίτητο όμως να γίνεται με σωστό και εποικοδομητικό τρόπο που δεν θα απαγοητεύει το παιδί, αφού εντοπίσουμε και επαινέσουμε τα καλά πράγματα που έχει κάνει.
 Έτσι βοηθάμε το παιδί να αποκτήσει σωστή στάση απέναντι στη μάθηση και όρεξη για περισσότερη προσπάθεια!

Mειραστείτε στα σχόλια  τις δικές  σας ιδέες  σχετικά  με το θέμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου