Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ποιος Είναι (Αληθινά) Μορφωμένος;


Όταν ρωτήθηκε ο Σωκράτης να δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.
Τι είπε;

"Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς. Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους; Αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να ελέγχονται από αυτές. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τις συνδιαλλαγές τους. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς, καλοπροαίρετα. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους. Και αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους».

Όλοι εμείς που περνάμε τη ζωή μας διδάσκοντας εφήβους, θα είμαστε ευτυχείς, εάν η στάση μας, κυρίως μέσα από το προσωπικό μας παράδειγμα ζωής, καταφέρει να προσφέρει στους μαθητές μας κάποιο... ψίχουλο από τα πιο πάνω...

Πηγή:  michalisamoiradakis.blogspot.gr/

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Bραβευμένα Ελληνόπουλα φεύγουν για τα ξένα

Η οικονομική κρίση και η έλλειψη δουλειών και προοπτικής ωθούν πολλούς νέους να πάρουν την απόφαση και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Μερικοί φεύγουν και πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό γιατί δεν μπόρεσαν να μπουν στα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Όμως, ελάχιστοι είναι οι αριστούχοι έφηβοι που μπορούν να επιλέξουν όποια σχολή θέλουν στην Ελλάδα και αποτολμούν αυτό το βήμα από την αρχή των πανεπιστημιακών σπουδών τους αντί αργότερα, συνήθως για μεταπτυχιακές σπουδές. Τι μας έπιασε και ξεκινήσαμε το σημερινό ποστ με αυτό το θέμα; Ο λόγος είναι ένας αριστούχος μαθητής από το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης ονόματι Περικλής  Οκαλίδης  που πριν από λίγες μέρες απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στην 7η Ολυμπιάδα Αστροφυσικής.
Η 7η Ολυμπιάδα Αστροφυσικής διοργανώθηκε φέτος στον Βόλο με τη συμμετοχή 180 μαθητών από 36 χώρες.

Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση που κατακτά η Ελλάδα για δεύτερη φορά στην ιστορία των Ολυμπιάδων Αστροφυσικής. Εκτός από τον Οκαλίδη, τέσσερις ακόμη Έλληνες μαθητές κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Ο Νίκος Καραμπίτσος, ο Νίκος Κουκοφίλιππας και ο Νίκος Κουκουλεκίδης από την Αθήνα και η Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά. Επανέρχομαι στον Οκαλίδη γιατί, όπως πληροφορούμαι, ενώ θα μπορούσε να πάει σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα λόγω της υψηλής βαθμολογίας που πήρε στις πανελλαδικές εξετάσεις, αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα θα πάει να σπουδάσει αστροφυσική στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο. Μια χώρα μπορεί να ανακάμψει μετά από μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Όμως, δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς μεσομακροπρόθεσμα αν μαζί με τους οικονομικούς πόρους χάσει και τους ανθρώπινους.
   
           πηγή:              
spitikomas.blogspot.gr